Privacy en veiligheid in 10 stappen

Deze tien stappen zijn de meest effectieve maatregelen die je kunt nemen om je online veiligheid en privacy te verbeteren. Ze zijn uitgebreid en richten zich op verschillende aspecten van online beveiliging, van wachtwoordbeheer tot bewustwording van cybersecurity. Deze stappen worden breed aanbevolen door experts in cybersecurity en zijn bewezen effectief in het verminderen van risico’s.

1

Gebruik Sterke en Unieke Wachtwoorden

Close-Up Shot of Keyboard Buttons

Sterke wachtwoorden zijn essentieel om ongeautoriseerde toegang tot je accounts te voorkomen. Een sterk wachtwoord bestaat uit een mix van letters (zowel hoofdletters als kleine letters), cijfers en speciale tekens, en is minimaal 12 tekens lang. Vermijd voor de hand liggende keuzes zoals namen, geboortedata, of eenvoudige opeenvolgingen. Een wachtwoordmanager kan helpen bij het creëren en veilig bewaren van complexe wachtwoorden, zodat je niet hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts hoeft te gebruiken, wat een veelvoorkomende kwetsbaarheid is.

Lees meer

Tips

Mix karakters types
Gebruik wachtwoordmanagers

 

2

Tweefactorauthenticatie (2FA) Activeren

a screenshot of a phone

Tweefactorauthenticatie voegt een extra beveiligingslaag toe bovenop je wachtwoord. Dit betekent dat, na het invoeren van je wachtwoord, een tweede stap nodig is om toegang te krijgen tot je account. Dit kan iets zijn wat je weet (zoals een pincode), iets wat je hebt (zoals een smartphone-app of een hardware-token), of iets wat je bent (zoals een vingerafdruk of gezichtsscan). 2FA maakt het aanzienlijk moeilijker voor aanvallers om je account over te nemen, zelfs als ze je wachtwoord weten.

Lees meer

Tips

Gebruik altijd 2FA
Authentificatie apps gebruiken
Check accountinstellingen

 

 

3

Regelmatig Software- en Beveiligingsupdates Uitvoeren

update, window, open

Software- en beveiligingsupdates bevatten vaak patches voor beveiligingslekken die door hackers kunnen worden uitgebuit. Door je besturingssystemen, applicaties en software up-to-date te houden, verklein je de kans op malware-infecties en cyberaanvallen. Automatische updates kunnen handig zijn om ervoor te zorgen dat je de nieuwste beveiligingsupdates altijd zo snel mogelijk hebt.

Lees meer

Tips

Automatische updates
Oude software vermijden
Update beveiligingssoftware

 

4

Gebruik een Betrouwbare Antivirus- en Anti-Malware Software

Antivirus- en anti-malware programma’s bieden een essentiële verdedigingslinie tegen veelvoorkomende online bedreigingen. Deze software scant je apparaat op kwaadaardige software en helpt deze te verwijderen of in quarantaine te plaatsen. Het is belangrijk om te kiezen voor een betrouwbaar programma en deze regelmatig bij te werken voor de beste bescherming.

Lees meer

Tips

Installeer antivirussoftware
Regelmatige scans
Realtime bescherming

 

5

Wees Voorzichtig met E-mails en Bijlagen

Black and Gray Digital Device

Phishing-aanvallen, waarbij aanvallers zich voordoen als een betrouwbare entiteit om je te misleiden in het verstrekken van gevoelige informatie, komen vaak voor via e-mail. Wees altijd sceptisch over onverwachte e-mails, vooral die met links of bijlagen. Controleer de afzender en wees op je hoede voor e-mails die urgentie suggereren of om persoonlijke informatie vragen.

Lees meer

Tips

Open geen onbekende bijlagen
Controleer afzender e-mail
Pas op voor phishing

 

 

 

6

Gebruik een VPN (Virtual Private Network)

Grey and Black Macbook Pro Showing Vpn

Een VPN creëert een beveiligde, versleutelde verbinding tussen je apparaat en het internet, waardoor je online activiteiten worden beschermd tegen nieuwsgierige blikken. Dit is vooral handig wanneer je verbonden bent met openbare Wi-Fi-netwerken, die niet veilig kunnen zijn. Een VPN kan ook helpen bij het beschermen van je locatiegegevens en persoonlijke informatie.

Lees meer

Tips

Betrouwbare VPN kiezen
Altijd VPN gebruiken

 

7

Controleer je Privacy-instellingen

Person Holding Turned-on Android Smartphone

Neem regelmatig de tijd om je privacy-instellingen op sociale media en andere online platforms door te nemen. Beperk de hoeveelheid persoonlijke informatie die je deelt en pas op met wie je deze deelt. Wees je bewust van de informatie die openbaar kan worden gezien en hoe deze kan worden gebruikt of misbruikt.

Lees meer

Tips

Deel minder informatie
Beperk app-machtigingen
Pas instellingen aan

 

8

Wees Voorzichtig met Openbare Wi-Fi

wifi, web, free

Openbare Wi-Fi-netwerken zijn vaak niet beveiligd, wat ze kwetsbaar maakt voor onderschepping door hackers. Vermijd het uitvoeren van gevoelige activiteiten, zoals bankieren of winkelen, op openbare netwerken. Gebruik indien mogelijk een VPN om je gegevens te beveiligen op openbare netwerken.

Lees meer

Tips

Voer geen bankzaken uit
Gebruik VPN

 

9

Beveilig je Mobiele Apparaten

black and white nintendo game boy

Mobiele apparaten bevatten vaak veel persoonlijke informatie. Gebruik altijd een vergrendelingsscherm, zoals een pincode, patroon, of biometrische authenticatie. Wees ook voorzichtig met de apps die je downloadt, controleer app-machtigingen en installeer beveiligingsupdates.

Lees meer

Tips

Gebruik schermvergrendeling
Installeer veiligheidsupdates
Controleer app-machtigingen

 

10

Bewustwording en Opleiding

Silver Ipad on White Book Page

Blijf op de hoogte van de nieuwste cybersecurity dreigingen en praktijken. Veel cyberaanvallen maken gebruik van sociale manipulatie en misleiding. Door jezelf te onderwijzen over deze tactieken en hoe je ze kunt herkennen, kun je jezelf beter beschermen tegen deze bedreigingen. Overweeg het volgen van een basisopleiding in cybersecurity

Lees meer

Tips

Blijf geïnformeerd
Ken de risico’s

 

Wellicht ook interessant?

11

Trendmicro

8.1/10

Welbekende cloudgebaseerde AV, goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Naar website Meer info

12

Scanguard

8.5/10

Scant en verwijdert virussen, adware, spyware en malware.

Naar website Meer info

13

ESET

7.5/10

Biedt waar voor uw geld met een breed scala aan producten

Naar website Meer info

De informatie op deze website vertegenwoordigt de persoonlijke mening van de beheerder. Als u op zoek bent naar betrouwbare evaluaties van VPN-diensten, raden wij aan gebruik te maken van gegevens van onafhankelijke bronnen en testlaboratoria zoals AV-Test, VirusBulletin en andere vergelijkbare middelen. Onze beoordelingen omvatten verschillende factoren voor elke VPN-dienst, waaronder prestaties, beveiliging, prijs-kwaliteitverhouding, snelheid, gebruiksgemak, klantenondersteuning, betrouwbaarheid en functies.

VPN

Vergelijk VPN-diensten zij aan zij om moeiteloos eigenschappen, beveiligingsprestaties, prijzen en meer te evalueren.

Zie vergelijking